«Powerpoint» er for oss i Internasjonalt Institutt for Seriøs Oppmuntring (IISO), et begrep som viser til noe som gir positive assosiasjoner og positiv energi. Det er et meget effektivt og enkelt arbeidsmiljøtiltak. For noen er «powerpoint» et sted, for andre kan det være en aktivitet. Det kan være en situasjon, mennesker, dyr, hobby, jobb eller noe helt annet. Poenget er at det gir power. Vi har hørt om mange ulike former for «powerpoints»: Balkongen, gårdstunet, campingvogna, snø, fotografering, hunder, barn, havet….
Det hele begynte en søndag i 2012 når jeg skulle på tur i marka med min familie. Da vi drev å pakket sa samboeren min at hun ville gå til et utsiktspunkt. Nå kan det til tider helt sikkert diskuteres hvor flink jeg er til å lytte, og heldigvis var dette et øyeblikk hvor jeg ikke var helt tilstede. Om tankene egentlig var rettet mot en presentasjon jeg jobbet på vites ikke, men jeg hørte i hvert fall samboeren si: – Jeg har lyst til å gå til en powerpoint.
I samme sekund var en idè født, og begrepet powerpoint hadde fått en helt ny mening.
Min kollega i IISO, Tom Åge Myhren, har eksempelvis flere ulike «powerpoints». Ett er «digresjonsslentring», som er de gode samtalene uten mål og mening. Temaer og tanker spretter avgårde i alle retninger, fra rabiat humor og kreativ galskap til fullt alvor og seriøsitet. Midt i denne verbale leken, viser erfaringen at de beste og mest uvanlige ideene ligger og lurer. Man kan være ganske «høy» etter slike samtaler, og det kan bevisst benyttes i de øyeblikkene der noe stopper opp, eller der energien i noe man jobber med avtar.
Et annet «powerpoint» Tom Åge har er omgangen med stein, grovt tømmer og motorsag. Som genetisk kodet håndverker,vender Tom Åge alltid tilbake til gleden ved å skape noe håndfast. Å utfordre egen skaperkraft – se noe vokse fram – er et betydelig «powerpoint» for han.
Ett av mine «powerpoint» er knyttet til snø.
Helt siden jeg var liten, har snø vært noe som gir energi. Jeg har til og med prestert å tatovere ordet snø på armen. Og når jeg som barn, ble vekket om morgenen med ordene «nå må du stå opp, Ivar!! … Det snør!…», så spratt jeg opp og var i mitt beste humør. Slik er det fortsatt.
Oppmuntringsstrategi med effekt på mange nivåer
«Powerpoint» har den fantastiske egenskapen at det virker på mange ulike nivåer. Først og fremst kan det brukes aktivt til egenoppmuntring.
«Powerpoint» kan virke oppmuntrende i form av å ha noe å glede seg til. Det kan også utnyttes når man er stresset, sliten og lei. I slike situasjoner kan man kjapt forflytte fokus over på sitt «powerpoint», og på den måten gi litt motvekt til den negative energien som har fått, eller er i ferd med å få fotfeste. Dette er eksempel på egenoppmuntring i praksis.
«Powerpoint» som verktøy har også en enorm effekt når det brukes mot noen. Gjennom å kjenne til dine kollegers «powerpoints» kan du meget enkelt bidra slik at de får en bedre hverdag. I sum kan «powerpoint» og bevissthet rundt andres «powerpoints», ha enorme utslag på arbeidsmiljø og (arbeids)livsglede. «Powerpoint» er nemlig et veldig enkelt og nyttig verktøy å bruke i enhver kollega-oppmuntringsstrategi. Effekten kommer umiddelbart og kan være formidabel.
Vi i IISO vet at bevissthet rundt og fokus på «powerpoints» bidrar til en bedre hverdag og et bedre arbeidsmiljø. Derfor ønsker vi å utfordre folket på dette med «powerpoint».
En av forutsetningene for at «powerpoint» skal fungere oppmuntrende er at man faktisk byr på sitt eget «powerpoint». Fortell en eller flere kolleger om det. Dersom ingen kjenner til ditt «powerpoint» går du nemlig glipp av halve moroa. Da virker «powerpoint» kun til egenoppmuntring.
Kollegene dine kan og vil mest sansynlig engasjere seg om de får innsikt i ditt «powerpoint», men pass på; Du kan bli overrasket! Mest sannsynlig er det flere som har «powerpoint» som ligner ditt, og da kan de underligste ting skje.
I dette ligger det da også uante muligheter for hvordan du som kollega eller leder kan bruke andres «powerpoint» som verktøy for at de rundt deg skal ha en bedre dag på jobb.
Enkleste måte for å komme igang er at du begynner med å stille spørsmålet: – Hva er ditt «powerpoint»? Om du da er skikkelig gæærn så kan du jo kline til med et oppfølgingsspørsmål…
Lykke til !